Sådan brygger du den perfekte espresso
Kaffe er for de fleste en nødvendig ting at have ved sin side om morgenen. Uden en kop nylavet kaffe bliver det lidt sværere at komme igennem dagen.
Hvis din dag også afhænger af kaffe, så burde du til enhver tid ikke nøjes med noget billigt instant-kaffe. Gør dine morgener lidt mere specielle med den perfekte brygget espresso.
Hvad er en espresso?
Der er ikke mange der ved det, men espresso bliver faktisk brugt mere end man skulle tro. For sig selv er det en stærk kaffe, der nærmest kan ses som et kaffe-shot. Du får det nemlig oftest serveret i en meget lille kop på ca. 30 ml. Du har derimod heller ikke brug for mere end det, eftersom kaffen trods alt er meget stærk.
Men man bruger faktisk også espresso til at lave andre kaffevarianter som Caffé Latte. Det vil sige, at det er ret vigtigt at kunne lave den perfekte espresso, eftersom du kan bruge den til relativt mange ting.
Brygning af den perfekte espresso
En god espresso bliver brygget med en kaffe, der er meget fint formalet. Det er det bedste at gøre, da det hjælper med at frigive aroma- og smagsstoffer fra bønnerne og føre det videre over til vandet under selve brygningen. Det hele foregår meget hurtigt og under højt tryk, så espressoen i sidste ende kan få den helt rigtige smag og crema.
Selvfølgelig kan det være svært at brygge den perfekte espresso, men øvelse gør mester. Selv hvis det skulle tage dig 10 gange at lave en god espresso, så er det sådan det må blive. Det er nemlig det hele værd, når du endelig kan se den dejlige kaffe komme ud af maskinen, samt smage og lugte til den. Sådan gør du:
Inden brygningen
Som det første skal du tage filterkurven ud af maskinen og sørge for, at den er ren og tør. Hvis den ikke er det, men derimod er lidt våd, så skal du tørre den af med en klud eller noget køkkenrulle. Derefter kan du dosere kaffen i filterkurven.
Det kan være svært at finde den helt rigtige formaling, men der skal ca. bruges 7-10 gram kaffe ved hver kop espresso. Prøv dig frem, hvis det ikke bliver den rigtige dosering første gang.
Derefter skal du distribuere din kaffe, så den ligger jævnt fordelt i filterkurven. Det er ikke spor svært, da du bare skal bruge fingeren til at skubbe det lidt frem og tilbage. Du skal dog sørge for, at du ikke kommer til at trykke ned på kaffen. På samme tid kommer du også af med klumper, hvis der skulle være nogen.
Herefter skal du stampe kaffen. Hvis du holder øje med, at der under stampningen ikke sidder noget løst kaffe inde i filterkurven, så det ikke gå galt. For at få det bedste resultat kan du evt. bruge en stamper.
Under brygningen
Nu er det eneste du mangler at sætte filterkurven på plads igen og starte maskinen. Det tager som sagt ikke særlig lang tid at brygge en espresso. Men det tager alligevel et par sekunder, før den første dråbe kaffe har fundet sin vej ned i din kop. Det tager maksimum 10 sekunder.
Lige i starten skal espressoen have en rødbrun farve, men senere hen skifter den til en lysere farve, der ser lysebrunt ud. Til sidst i brygningen kommer cremaen, der vil komme ud af maskinen som hvid. Hvis ikke din kop espresso ligner en normal espresso, så kan det blandt andet skylde, at du har doseret forkert. Men det kan også skylde, at formalingen er for fin eller måske for grov. Bare prøv igen.
Efter brygningen
Efter din kaffe er færdig med at brygge, er der mange, der foretrækker at putte mælkeskum på toppen. Den bedste mælk, man kan bruge, er uden tvivl sødmælk. Det er nemmere at lave skum ud af det. Du kan blandt andet bruge en pisker til det eller måske din kaffemaskine, hvis den er til det.
Nu er det hele overstået, og så er det selvfølgelig tid til at rydde op. Hvis du vil brygge den perfekte espresso mere end én gang, så er det vigtigt, at du rengør din maskine. Husk at rense din filterkurv!